הורות וסדר

לפני שהפכתי למנחת הורים היה לי גם כובע של מסדרת בתים וביקרתי בבתים רבים של משפחות שלא הצליחו להתמודד עם הבלגן. הנושא של סדר הוא תמיד נושא טעון… פגשתי הרבה מאוד משפחות עם קונפליקטים סביב זה, הורים וילדים שנמצאים במאבק קבוע סביב זה וכולם מתוסכלים וכועסים אחד על השני בזמן שהבלגן רק גדל..
אני לא איזה קונטרול פריקית של סדר אני כן מאמינה שסדר תורם לאוירה נעימה של יציבות ורוגע בבית. סדר חיצוני שעושה סדר פנימי.

לכבוד פסח שמזמין אותנו לעשות סדרים, לנקות, לאוורר, להתחדש כתבתי לכם 10 המלצות שקשורות לסדר והורות :

1. התבוננות ודוגמא אישית – הילדים שלנו כל הזמן צופים בנו, מחקים אותנו, לומדים מאיתנו אז ראשית נתבונן בעצמנו ונשאל את עצמנו האם אנחנו משמשים להם מודל לחיקוי בנושא הארגון והסדר בבית אחרת זה לא יהיה הוגן והגיוני לדרוש מהם מה שאנחנו לא.
2. לא כל ילד נולד עם יכולות של ארגון וסדר. נכבד כל ילד עם הקצב שלו, עם היכולות שלו ונעזור לו בכל גיל כדי ללמד אותו איך עושים את זה. ד"א גם ילדים עם יכולות גבוהות זקוקים לעזרה שלנו ביצירת תשתית נכונה של ארגון וסדר, בהכוונה ועידוד. על אחת כמה וכמה ילדים ללא יכולות אלה.
3. כשאומרים לילד לסדר הוא הרבה פעמים לא מבין מה הוא צריך לעשות ומה מצופה ממנו. תפקידנו כתמיד להסביר, לפרוט לפעולות, להדריך, להדגים. מה שיעזור לילד ללמוד.
4. נצלו באהבה את הזמן של סידור החדר יחד עם הילדים לזמן איכות של הורה-ילד, זמן לשיחה, התקרבות. לפעמים דרך החפצים אפשר ללמוד עוד על הילדים שלנו.
5. כעס אף פעם לא יעזור. כעס מעורר תגובה של כעס ולעולם זה יגרור מאבק בלתי נגמר ויש לזה מחיר כפול. זה גם פוגע ביחסים וגם גורם לילדים לפתח שנאה לנושא הסדר.
6. יש לכם ילדים בגיל הרך? מעולה! זה הזמן להתחיל ולשתף אותם במטלות הבית. כל גיל ומה שמתאים לו. אולי תהיו מופתעים אבל הילדים שלנו אוהבים לעזור! ויש לזה רווח עצום לגביהם! זה עוזר להם להרגיש גדולים ויכולים וזה מעצים אותם, גורם להם להעלאת תחושת המסוגלות ולתחושת ערך טובה. הם ירגישו בזכות זה ובזכות זה שנוקיר אותם על התרומה שלהם שייכים ומשמעותיים בבית.
7. אם אנחנו רוצים שהילדים שלנו יסדרו את הצעצועים והמשחקים בסופו של יום נדאג להפוך את זה לרוטינה יומית, מעין טקס. ילדים אוהבים חזרתיות, עקביות זה נותן להם בטחון וודאות וכך הם מתרגלים לעשות את זה כל יום (כאן צריך כמובן שלכל חפץ יהיה מקום ברור בבית אבל זה לפוסט אחר..)
8. נוותר על צעקה בסגנון "תסדר את החדר עכשיו!" ונהפוך את הדרישה לבקשה. נוכל לזכות בשיתוף פעולה של הילדים שלנו רק בתנאים של אוירה נעימה ומכבדת (סדנת הורים של מכון אדלר מומלצת ללמוד איך עושים את זה : )
9. אם מגיל צעיר מאוד לא שיתפנו את הילד במטלות הבית לא נוכל לצפות ממנו ביום בהיר אחד בגיל ההתבגרות לעשות את זה. זה נכון שלנו כהורים קשה פתאום לקבל שילד כל כך גדול לא יוכל לבצע מטלות אבל האחריות היא עלינו, לבקש מהם בגיל צעיר להיות שותפים למטלות הבית, רק כך יוכלו להבין שיש ציפיות מהם ובחיים האלה גם נותנים ולא רק מקבלים.
10. אפרופו גיל ההתבגרות. דווקא אז רצוי שנניח להם. הרבה פעמים בלגן בחדר משקף את הסערות הפנימיות שהמתבגר עובר ומוטב שנהיה שם עבורם למה שיצטרכו. מה שבטוח הם הכי פחות צריכים בגיל הזה שנחפור להם ונכעס עליהם על בלגן בחדר.

אהבתם את הפוסט? שתפו אותו עם עוד הורים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email